Audio gedigitaliseerd deel 1

De meest traditionele en basale 2-kanaals audio opstelling bestaat uit een bron, een versterker en een paar luidsprekers. Omdat versterkers voorzien zijn van meerdere ingangen, kan een arsenaal aan analoge bronnen worden aangesloten. Met de komst van Cd’s heeft het digitale domein haar intrede gedaan. Maar wat is digitaal en hoe dit te integreren in je traditionele opstelling.

Hier volgt deel 1 uit een serie van vier, Audio gedigitaliseerd. Door Robert Nauta, eigenaar van Unique Music (www.uniquemusic.nl), te volgen op Twitter: unique_robert.

Destijds stond in mijn puber zolderkamer een berg aan apparatuur; twee platenspelers, twee CD spelers, een mengpaneel, een cassettedeck en een tuner. Allemaal aangesloten op mijn, door heel veel bollen te pellen, zuurverdiende Technics 2x 450 Watt versterker. O wat was ik trots! Al mijn vriendjes waren onder de indruk, de vriendinnetjes helaas iets minder. Om van meisjes, of met name van die ene, aandacht te krijgen, nam ik bandjes vol muziek op. Later zou dit fenomeen mixtapes heetten, de digitale variant hierop is onder de naam playlist bekend. En daar is het bij mij altijd om te doen geweest, om de emotie, opgeslagen in muziek, over te dragen. In die dagen was het medium een bandje of de ether (illegale FM zender!). En vandaag de dag  is internet het medium bij uitstek.

De impact die muziek op iemand kan hebben is gigantisch, zelf kan ik euforisch worden van dance, vrolijk van reggae en urenlang down van Bruckner. Mijn vriendin kan door songteksten tot tranen toe geroerd worden, ik ook, alleen word ik getriggerd door de onbekwaamheid van de liedjesschrijver. De innerlijke beleving van muziek is zo divers, van intens geluk (tijdens het optreden van de  Editors in poptempel Paradiso in 2007), via opwinding (de onbekende house set te Dance Valley in 2008) en verbazing (indrukwekkende beeldspektakel van U2 in de Amsterdam ArenA in 2009) naar boosheid (wat een kutmuziek in de 90’s tent te Indian Summer Festival in 2010). Ook uiterlijk kan muziek zijn sporen nalaten, kippenvel (tijdens het beluisteren van je favoriete album) tot een grijns van oor tot oor (nà het beluisteren van je favoriete album).

Terug naar de techniek. Een salesman zal je mogelijkerwijs vertellen dat je je favoriete album alleen op een topset kan beluisteren. Hierbij geldt de vuistregel, hoe duurder de set hoe beter het klinkt (en hoe meer hij verdient…). Ik zeg dit natuurlijk gechargeerd, maar ik heb het maar al te vaak meegemaakt. High end synoniem voor big money, het lijkt vaak van wel. 100.000 dollar sets of meer, ik heb verschillende gehoord maar was niet onder de indruk. Begrijp me goed, wat ik niet zeg is dat dure sets niet klinken en wat ik ook niet ontken is het exponentiële verband tussen prijs en kwaliteit. Nee, wat ik bedoel, is dat je anno nu, muziek zeer betaalbaar zeer goed kan weergeven.

In de volgende delen duik ik de techniek in om een basis te vormen rond alle aspecten van digitale muziek.  In deel 4 eindig ik met een opstelling waarin een DAC is opgenomen inclusief een bekabelingsschema.

 

Robert
Written by Robert

No comments yet.

No one have left a comment for this post yet!

<