Mr. Robot

Mr. Robot

Nieuwe dramaserie over een hacker met een hoog moreel kompas. Elke woensdagavond om 22:30 te zien op NPO 3. De eerste afleveringen zijn (nog) te bekijken op NPO Gemist.

Mr. Robot

Door het hoge aanbod van series op televisie, Netflix en usenet vind ik het best wel moeilijk om een nieuwe te kiezen die de moeite waard is om te blijven volgen. Okay, bij mij ligt de lat hoog, maar naar een nieuwe aflevering True Detective, Fargo, GoT en House of Cards kijk ik uit als een kind naar zijn wekelijkse zakgeld. Gelukkig worden ze niet allemaal tegelijk uitgezonden (ze moeten namelijk ook nog eens opgenomen worden), dus probeer je wel eens wat nieuws uit: Mr. Robot.

Elliot

Hoofdrolspeler Elliot (Rami Malek) is hoogbegaafd en tevens hoog sensitief (die twee gaan vaak hand in hand, daar weet ik alles van) en heeft een angststoornis. Daarvoor is hij in behandeling bij een psycholoog op wie hij latent verliefd is. Overdag werkt hij als beveiligingsspecialist bij een IT bedrijf en ‘s avonds is hij vooral eenzaam en grijpt naar methadon wanneer hij het gevecht met zijn demonen verliest.

Wat is hoog sensitief? Het betekent vooral niet dat je meteen naar je zakdoek grijpt als Bambi voorbij strompelt. Het gaat om de volgende karaktertrekken:

  • – Je bent je bewust van subtiele signalen in je omgeving.
  • – Op drukke dagen heb je de neiging om je terug te trekken.
  • – Je raakt snel overvoerd door fel licht, sterke geuren of harde geluiden.
  • – Je innerlijke belevingswereld is rijk en complex.
  • – Je bent erg gevoelig voor pijn.
  • – De effecten van cafeïne zijn erg sterk bij jou.
  • – Je bent plichtsgetrouw en perfectionistisch.
  • – Je schrikt gemakkelijk.
  • – Kunst of muziek kan je diep ontroeren.
  • – Als kind werd je door ouders of leraren gevoelig of verlegen gevonden.
  • – Je hebt meer moeite en tijd nodig om indrukken te verwerken.
  • – Je voelt je opgejaagd als je veel moet doen in korte tijd.
  • – Je voelt je ongemakkelijk als er veel om je heen gebeurt.

Bron: gezondheidsnet.

Kapitalisme

Van alle systemen is het kapitalistische systeem de minst slechte.

Maar er zit een behoorlijke weeffout in: de rijken worden rijker, terwijl de gemiddelde schuld van de gewone mens alleen maar groter wordt. Studieschuld, hypotheek en over tien jaar is zelfs een zorgschuld de normaalste zaak van de wereld. Denk er maar over na, wie gaat de aankomende golf van welvaartsziektes betalen?

Al bloggend kijk met één oog naar het NOS journaal van acht uur: de dekkingsgraad van de grote pensioenfondsen is gedaald. Op straat worden enkele oudere mensen geïnterviewd, triest is hun inlevingsvermogen: ikke, ikke, ikke (en de jongeren mogen stikken). Ze realiseren zich niet dat zij de generatie zijn zonder schulden, nooit betaalden voor hun eindeloze studie, huizen voor een habbekrats kochten, volledig afbetaald hadden toen ze met pensioen gingen en veel te veel geld verdienden met de verkoop ervan.

ReaganomicsMaar je kan ze hun egotrip niet kwalijk nemen, want ze hadden hun vette schaapjes al ruim voor de jaren 80 op het droge. Het beleid in die jaren gevoerd door Reagan en Thatcher, later 1:1 gekopieerd door beide Bushes, zorgde voor een structurele daling van het vermogen van de middenklasse. En die is nog steeds gaande! De daling van vermogen is heden ten dage onder de nullijn geschoten en dat heet schuld. Dit betekent dat onze kinderen nu met een schuld opgroeien (mobiele telefoon/studie/’life now, pay later’-mentaliteit). En dat onze achterkleinkinderen waarschijnlijk met een schuld geboren gaan worden.

Geef ze brood (Prozac) en spelen (Netflix) zullen de Bilderberg-boeven toen gedacht hebben. Daar hebben we het in het heden nog steeds mee te doen. Samen op de bank ontsnappen aan de werkelijkheid door je te verbergen in een schijnwereld die Hollywood heet. Heb je ooit zo iets stompzinnig als de realitysoap rondom de Kardashian-familie gezien? Het niveau in Nederland is zo laag gedaald dat wanneer de familiehond naar de dierenarts moet, het bij RTL op het zes uur nieuws komt!

En dat is waar Mr. Robot over gaat

Een hackers-collectief opererend onder de naam fsociety (met een geweldige Christian Slater in de rol van vrijgevochten, communistische neo-hippie) die probeert E Corp, de grootste kredietverlener ter wereld, off line te halen. Hierdoor worden alle schulden massaal gewist, met als gevolg een herverdeling van al het rijkdom (sterk gevonden thema).

In Nederland is ethisch hacken volgens de wet legaal, dus gaten in de beveiliging mag je aantoonbaar maken door op een site in te breken. Wat Elliot doet is een stap verder. Zo is in de eerste aflevering te zien hoe hij een kinderpornonetwerk ontmaskert, zonder te chanteren, maar  puur uit minachting. Later spreekt hij een notoire vreemdganger op zijn gedrag aan, alvorens uitgebreid zijn Facebook-account doorgelicht te hebben. Een soort moraalridder gewapend met een computer als het ware.

Het gevaar voor eigen rechter spelen is levensgroot aanwezig, maar misschien is het juist wat onze maatschappij nodig heeft. Nu online pesten zo relevant is en onze wetgeving standaard 10 tot 15 jaar achterloopt, krijg je sympathie voor types als Elliot!

Robert
Written by Robert

4 Comment responses

  1. Avatar
    January 30, 2016

    Altijd interessant onderwerp en zeer actueel. Alles en iedereen heeft langzamerhand een IP adres en/of chip in een apparaat waar we continu te traceren zijn en schrikbarend veel (privé) informatie is door derden is te vergaren. Soms kan dat een voordeel zijn ( zie het vandaag gepubliceerde artikel over “ThinTread” in VK van de oud technische directeur NSA Bill Binney) maar dat het helemaal mis kan gaan is grotesk te zien in de uiterst spannende film “eagle eye” waar te grote techno autocratie de menselijke factor volledig had uitschakelt. De mensheid staat voor steeds ingewikkeldere problemen waar een aantal “wijze” leiders type Kennedy in crisissituaties de juiste beslissingen kunnen/mogen maken.

    Reply

  2. Avatar
    January 30, 2016

    Ik ben zeer benieuwd naar dat artikel! Het zijn films als Eagle Eye en series als Mr. Robot die je laten zien dat het internet een keerzijde heeft. En dat terwijl we aan de vooravond staan van het IoT waarbij zijn beetje alles op alles wordt aangesloten. Dus let op je privacy, je gaat ook niet een briefje op het prikbord in de Appie plaatsen dat je op vakantie bent. Gelukkig is de winst ook groot: big data kan bijvoorbeeld voorspellen wanneer een epidemie uitbreekt.

    Reply

    • Avatar
      January 31, 2016

      Het is inderdaad niet slim om je privacygegevens over de sociale media uit te strooien. Maar er blijven genoeg communicatiegegevens over om een bruikbaar profiel van je samen te stellen. Mail je het VK artikel over Bill Binney wel even, kan het hier niet aan toevoegen.

      Reply

  3. Avatar
    August 11, 2016

    Ik zit nu midden in het tweede seizoen en kom er niet helemaal achter of Elliot in een besloten inrichting zit en daarom verplicht naar praatsessies moet. In episode 3 gaat de praatsessie over religie en Elliot steekt weer een geweldige monoloog af:

    “Tell me, why didn’t God help my innocent friend who died for no reason while the guilty ran free?

    Okay. Fine. Forget the one offs. How about the countless wars declared in his name?

    Okay. Fine. Let’s skip the random, meaningless murder for a second, shall we? How about the racist, sexist, phobia soup we’ve all been drowning in because of him?

    And I’m not just talking about Jesus. I’m talking about all organized religion. Exclusive groups created to manage control. A dealer getting people hooked on the drug of hope. His followers, nothing but addicts who want their hit of bullshit to keep their dopamine of ignorance.

    Addicts! Afraid to believe the truth. That there’s no order. There’s no power. That all religions are just metastasizing mind worms, meant to divide us so it’s easier to rule us by the charlatans that wanna run us. All we are to them are paying fanboys of their poorly-written sci-fi franchise.

    If I don’t listen to my imaginary friend, why the fuck should I listen to yours?

    People think their worship’s some key to happiness. That’s just how he owns you. Even I’m not crazy enough to believe that distortion of reality.

    So fuck God. He’s not a good enough scapegoat for me.”

    Season 2 Episode 3

    https://www.youtube.com/watch?v=rnovUK3RQds

    Reply

<