Kromhouthal
Een paar jaar geleden bezochten mijn vriendin en ik de Affordable Art Fair voor het laatst, toen werd het gehouden in de Westergasfabriek te Amsterdam, nu is de kunstmarkt te bezoeken in de Kromhouthal op de noordoever van het IJ. Ik meen me te herinneren dat de prijs voor een kunstobject toen onder de 4.000,- euro werd gehouden, anno 2016 zag ik veel objecten van rond de 6.000,- euro. Dus je mag je afvragen hoe relatief affordable is. Gelukkig is er veel kunst, die er én behoorlijk uitziet, in tegenstelling tot wat je bij de meeste gemeentelijke kunstuitleen tegenkomt, en ook nog onder de magische grens van 1.000,- euro ligt. Wat me toen ook opviel was het vele gebruik van muziek of artiesten ter inspiratie. Maar waarom ook niet, muziek is een uiting van kunst, dus is muziek in kunst een soort dubbele expressie?
Locatie
De Kromhouthal
Gedempt Hamerkanaal 231
1021 KP Amsterdam-Noord
Parkeren voor de deur of met het pontje achter C.S.
Een greep uit de getoonde werken
We gaan natuurlijk niet alles laten zien, daarvoor moet je natuurlijk zelf naar de fair gaan! Wees er snel bij want de meeste werken zijn slecht éénmalig, sommige hebben een gelimiteerde oplage.
Gekleurd vinyl, altijd gaaf.
Foto’s, pas sinds de jaren 70 geaccepteerd als kunstvorm, kom je frequent tegen. Voor mijn gevoel altijd te duur omdat je ze makkelijk kan maken en veelvuldig kan produceren. Maar dat zal de fotograaf in kwestie ten zeerste bestrijden.
Wie is de artiest
Je kan natuurlijk niet om de Stones en Beatles heen. Hoewel de Stones natuurlijk beter zijn.
Ook een abstractje mag niet ontbreken, echt lelijk, ik kan me niet voorstellen dat hier iemand geld voor neerlegt:
Hergebruik
Wat ik leuk vind is hergebruik van kunst. In de muziek onmogelijk gemaakt door de macht van asociale muziekuitgevers die maar één belang heeft: veel winst. Het zal me niks verbazen dat één of andere malloot de rechten op de parel probeert vast te leggen. Of een nazaat van Vermeer die nog nooit een kwast in zijn handen heeft gehouden de rechten opeist van beide stukken.
Iets minder geslaagd, maar wel een leuke variant op het Melkmeisje.
Onbekend, maar erg mooi
Erg fraai!
Deze springt eruit door slim gebruik te maken van scherptediepte. Het zal wel een filter in Photoshop zijn, maar erg goed toegepast. In het echt zie je het resultaat veel beter.
Scherptediepte is een centraal begrip in de fotografie, waarmee de afstand wordt bedoeld tussen de dichtstbijzijnde en verste punten die scherp worden afgebeeld. Deze afstand wordt beïnvloed door de kwaliteit van de lens, het lichtgevoelige materiaal en de gebruikte diafragmaopening. Bron: Wikipedia.
Martin Garrix
Was net naar de w.c.
Maar de klanken die ik hoorde, in de veronderstelling dat ik behoorlijk wat reggae-muziek ken, waren niet snel te plaatsen. Shazammen leverde East of Handsworth van Linton Haughton op.
De uitsmijters
Mijn vriendin vond dit het mooiste object van de kunstmarkt:
Persoonlijk vind ik deze het grappigst, gemaakt door tatoeëerder Robert Aalbers:
Het was weer een geslaagde middag en we hebben veel gelachen met name om de handelaren, de prijzen en de kwantiteit. Gelukkig was er er veel kwaliteit en daar hebben we van genoten. Toch slaan we een jaartje over.
Beeldende kunst laat zich prima mengen met muziek, dat blijkt weer eens. Net als bij beeldende kunst en muziek apart, is de kwaliteit zeer uiteenlopend en smaak gebonden. Prijzen van rond de €6000.- zijn nou niet echt wat ik nog betaalbaar noem. Er zitten leuke dingen bij, maar Mick Jagger hoef ik niet aan m’n muur. Mooi om te zien dat de vinylhype ook flink is doorgedrongen in de beeldende kunst. Een kunstwerk met een streamer zal toch heel wat minder tot de verbeelding spreken. De Cyenne Contralto met artwork van Marcel Donk had op deze fair ook niet misstaan; mooi, relatief goedkoop, en je kunt er ook nog muziek mee luisteren.
Inderdaad, vooral het laatste miste ik op deze beurs, geen toegepaste kunst of sculpturen. Het was voor 98% wat je aan de muur kon hangen.