HiFiMan brengt al zestien jaar lang zeer fraai gebouwde hoofdtelefoons uit. Daarom is het niet raar dat de fabrikant zich de laatste jaren ook gericht heeft op hoofdtelefoonversterkers. En met de recente overname van Goldenwave, bekend van prachtige versterkers, heeft het bedrijf waardevolle kennis ingekocht. Dit synergie-voordeel heeft geresulteerd in een hoofdtelefoonversterker en DAC, die in de prijsklasse rond de duizend euro, geweldig presteert. Het versterker-gedeelte is volledig discreet klasse-A, gebruik makend van FET’s, met een vermogen van 4 Watt in 32 Ω en 760 mW in 300 Ω. Hiermee worden met gemak gevoelige in-ears of grote over-ear hoofdtelefoons aangestuurd. Ook kan de hoofdtelefoonversterker als pre-amp worden ingezet. Let er dan wel op welke output-mode is geselecteerd: in de stand DAC staat het volume vast op 0 dB. Dit is handig wanneer je connectie maakt met een receiver, maar mocht je rechtstreeks actieve speakers willen aansturen, kies dan de stand H-Amp of P-Amp, zodat je het volume kunt regelen. Overigens wordt in de stand P-Amp het versterker-circuit van de hoofdtelefoon uitgeschakeld en in de stand H-Amp is zowel de versterker van de pre-amp als de hoofdtelefoonversterker actief.
De DAC is eenvoudig verpakt in een kartonnen doos met een zwarte band eromheen. Ook de inhoud is eenvoudig van opzet: de DAC en een doosje met accessoires. Een afstandsbediening zit er niet bij en schittert dus door afwezigheid.
Looks
De Serenade DAC ziet er gelukkig niet uit als een veredelde satellietontvanger; de looks zijn meer dan prima. Dit komt door de uitsparing vlak boven het display, hierin bevinden zich drie druktoetsen (Input, Select en Output) en de symmetrische opbouw van de front: links bevinden zich drie uitgangen voor hoofdtelefoons (4-pin XLR, 6,35mm en 4,4mm) en rechts de volumeknop. Het display zit links van de volumeknop, uit het midden, maar houdt het geheel overzichtelijk en gebalanceerd. De witte tekst op het display is vrij makkelijk te dimmen door op Select te drukken en vervolgens op Input voor minder of op Output te drukken wanneer meer helderheid is gewenst.
Het zwarte apparaat (300 x 255 x 50 millimeter) is niet smal en met een gewicht van 3,9 kg zelfs aan de zware kant. Dit kan worden verklaard door de metalen behuizing en de interne ringtransformator van 50 Watt. De gebruikte afvlakcondensatoren in het voedingscircuit hebben een zeer riante capaciteit van een 30.000 μF.
Himalaya Pro R2R DAC
De Serenade maakt gebruik van een in eigen huis ontwikkelde Himalaya Pro R2R DAC. Deze technologie zie je terugkomen in bijna alle DAC’s van HiFiMan. De Himalaya Pro is een chipset gebaseerd op een discreet ontworpen R-2R weerstandsladder. De vervorming van deze chipset is lager dan 0,0012 procent en dat is beduidend lager dan de bekende TI PCM1704 chipset.
Connectiviteit
Kijkende naar de achterkant, wat ik altijd als eerste doe, is er ruim voldoende connectiviteit:
- Gebalanceerde (XLR) en ongebalanceerde (RCA) uitgangen.
- Een ongebalanceerde (RCA) ingang.
- Eén coaxiale en één optische digitale ingang (beiden: PCM 32 bit/192 kHz, DSD DoP64).
- Een USB (PCM 32 bit/384 kHz, DSD64-DSD256) en een netwerkaansluiting (PCM 44.1 kHz – 768 kHz, DSD64 – DSD512).
- Een OS upgrade poort.
- Een ingang voor spanning (geschikt voor type C13 stekker).
Maar wat ik mis, is de aansluiting voor de Bluetooth-antenne. Dit is verwarrend. In de handleiding wordt deze namelijk wel genoemd, maar op het apparaat is deze niet aanwezig.
Streaming
Afspelen van Spotify lukt niet
Ik heb de Serenade bedraad op mijn netwerk aangesloten, connectie maken via Wi-Fi is helaas niet mogelijk. Wat ik ook probeer, ik krijg Spotify Connect niet werkend. Spotify herkent de Serenade wel, maar er is met geen mogelijkheid geluid uit te krijgen. Na enkele pogingen van zowel mijn Macbook als mijn Samsung smartphone geef ik het op. Misschien is het een bug in de software die mogelijk opgelost gaat worden met een firmware-update. Voor nu is het een afknapper.
Ondertussen ben ik met HiFiMan in conclaaf over dit probleem. Zodra ik meer te weten kom, zal ik dit in de comments vermelden.
“Roon klinkt vooral over de netingang geweldig!”
Bert is al lang gebruiker van Roon, daarom heb ik hem gevraagd om de Serenade te testen. Hij was al vrij snel onder de indruk van de DAC! De connectie van de Roon-server was snel gemaakt en na enkele luistersessies had hij een lichte voorkeur voor de netingang ten opzichte van de coaxiale ingang.
Ik kan Bert zijn conclusie niet beamen, wel heb ik de andere ingangen getest. De USB-ingang wordt snel herkend door mijn Macbook, eigenlijk moet ik zeggen dat de XMOS chipset wordt herkend. Afspelen over USB en gebruik makend van een zeer goede USB-kabel is een geweldige ervaring. Ook de coaxiale ingang (aangesloten is een cd-speler) klinkt erg goed, de optische ingang wat minder, maar dat komt door de aangesloten (goedkope) streamer.
Luisteren
Muzikaal, als ik het geluid in één woord wil beschrijven. Erg muzikaal, beschreven in twee woorden. De bas is stevig, maar niet dominant aanwezig. Stemmen zijn geplaatst en het hoog is neutraal; over het hele frequentiebereik is de karakteristiek vlak. Wat goed opvalt is de ruimtelijkheid, heel breed met een duidelijke plaatsing van de stemmen tussen de instrumenten. Dit is goed te horen op Somebody Up There Likes Me van David Bowie. Deze track is een schoolvoorbeeld van een goede stereomix, de sax en vocals in het midden, gitaar, bekkens en backgroundvocals op links en rechts gemixt; zo natuurlijk, zo smooth. Ik schakel over van cd naar een housetrack (FLAC) gekocht bij Traxsource: Hold The Funk (Exclusive Version) van Kevin Yost. De bron is een macbook (Vox) en ik stream met 44,1 kHz over USB naar de Serenade. Er is iets ingeleverd qua dynamiek, cd blijft het beste medium, maar ook hier klinkt een opvallend natuurlijke weergave. Ook hoor ik effectjes die ik niet eerder had opgemerkt, dit is wel heel bijzonder.
Upgrade modules
Ik begreep dat de gebruikte modules in het apparaat uitwisselbaar zijn. Op het internet is hier niet heel veel over te vinden. Maar dat het kan, vind ik bijzonder, zeker voor een DAC in de prijsklasse van net boven de duizend euro.
Oordeel
De hoofdtelefoonversterker annex DAC is fraai gebouwd. Zowel intern als extern. De fascia is duidelijk ingedeeld en er zit geen knop te veel of te weinig op. De in eigen huis ontwikkelde Himalaya Pro R2R DAC klinkt erg goed, zeker in combinatie met de klasse-A versterker. Het laag is aanwezig, maar niet overheersend, het midden en hoog zijn erg mooi. De stevig gedimensioneerde ringkerntransformator zorgt dat het voedingscircuit bovengemiddeld presteert. Qua connectiviteit mis ik op Bluetooth na niets. Met zijn vele (on)gebalanceerde uitgangen kun je elke stekker erin steken. Ook met het aantal (digitale) ingangen zit het goed, met als bonus de extra analoge ingang. Spotify kreeg ik niet aan de praat, Roon wel, met als opmerking dat de netingang net iets beter klinkt dan de coaxiale ingang. Al met al is de HiFiMan Serenade een topper, misschien wel de beste in zijn prijsklasse!
No comments yet.
No one have left a comment for this post yet!